У Чернігівській області на обліку перебуває майже 32 тисячі онкохворих

У Чернігівській області на обліку перебуває майже 32 тисячі онкохворих: як знизити ризики та не потрапити в статистику.

За смертністю в усьому світі онкологічні захворювання – на другому місці після серцево-судинних. Україна – не виняток: за останні десять років щорічно понад 160 тисяч громадян стають онкохворими. З них 90 тисяч помирають від раку, зокрема близько 30% – протягом року після встановлення діагнозу.

Про ситуацію на Чернігівщині розповіли спікери в офіційному медіацентрі ОВА під час брифінгу, проведеному якраз напередодні Всесвітнього дня боротьби проти раку – 4 лютого.

Згідно з даними Центру медичної статистики Міністерства охорони здоров'я України, показник онкозахворюваності зростає щороку. А на Чернігівщині, за словами генерального директора Обласного центру контролю та профілактики хвороб МОЗ України Олександра Чепурного, цей показник перевищує всеукраїнський в середньому на 30%. І хоча у 2022-му він дещо знизився, але не характеризує ситуацію загалом. Адже через повномасштабну війну, а відтак – логістичні проблеми, люди стали рідше звертатися до лікарень.

«Тому у 2023 році кожен четвертий, хто звернувся, має занедбану стадію, – каже в.о. генерального директора Чернігівського медичного центру сучасної онкології Олександр Заїка. – Сьогодні в області на обліку перебуває майже 32 тисячі онкологічних хворих, з яких близько 12 тисяч – по місту Чернігову. Щороку на облік ставимо більш ніж 4 тисячі пацієнтів, з них по Чернігову – близько 1400».

Ще 20 років тому кількість нових пацієнтів в області була значно меншою – на рівні 2,5 тисячі. Тому проблема онкозахворюваності для Чернігівщини – вкрай актуальна. Звідси основна задача – раннє виявлення та профілактика.

Серед основних факторів, які впливають на рівень захворюваності, спікери назвали вік населення, спадковість або генетичну схильність, віруси (зокрема папіломавірус, гепатити В і С), екологічні та фізичні фактори, гормональні порушення, спосіб життя тощо.

 

«Серед факторів ризику, в першу чергу, варто виділити так звані поведінкові, які залежать безпосередньо від самої людини. Достеменно доведено і відомо, що виникнення 43% ракових захворювань можна було б запобігти, вчасно змінивши поведінкові звички. Насамперед – це зміна ставлення до власного здоров’я. На жаль, у більшості випадків люди звертаються до лікарів тоді, коли хвороба прогресує», – наголосив Олександр Чепурний.

Ігнорують громадяни і профілактичні медичні огляди, які треба здійснювати щороку. Це, своєю чергою, призводить до збільшення кількості занедбаних форм онкозахворювань. Тому зміна ставлення населення до свого здоров’я – серед пріоритетних завдань для органів влади та закладів охорони здоров’я всіх рівнів.

Важливий аспект, на який звернули увагу спікери, – онкофобія в суспільстві: люди не хочуть проходити онкоскринінг, боячись поганих результатів. А ще – не хочуть відмовлятися від шкідливих звичок, насамперед від тютюнопаління та вживання алкоголю. Так, на Чернігівщині частка населення, яке викурює 16-20 цигарок на добу, вдвічі перевищує такий показник по Україні.

Не менш важливим моментом є вживання здорової їжі. Це не означає, що треба відмовитися від харчових продуктів промислового виробництва. Але мінімізувати вживання тих, що містять велику кількість харчових добавок, – все ж таки варто. До речі, саме на формування принципів здорового харчування направлена ініціатива першої леді Олени Зеленської щодо реформи шкільного харчування.

Шкідливими для організму в плані розвитку онкологічних захворювань є солярій (джерело ультрафіолетового випромінювання), недостатня фізична активність та зайва вага.

«Дуже важливо: знизити ризики онкозахворювань можна, переглянувши ставлення до власного здоров’я. Але це не зведе їх повністю до нуля. Тому тенденція в усьому світі направлена саме на раннє виявлення, – акцентував Олександр Заїка. – У нашій мережі є система, яка дозволяє проводити абсолютно безкоштовну ранню діагностику. Рак – це не фатальна хвороба, а хронічна. Завдяки сучасним методикам лікування її можна перевести в хронічний стан і лікувати досить довго, як і решту хронічних неонкологічних хвороб. Навіть якщо занедбаний випадок раку, я вас запевняю: зараз методи лікування дозволяють жити таким пацієнтам довгі роки й  навіть десятки років».

Спікер зазначив, що центр онкології на сьогодні функціонує на повну потужність. За 2023 рік тут зі стаціонару виписано майже 11 тисяч осіб, ще 8 тисяч – проліковано амбулаторно. У закладі минулого року проведено майже 5 тисяч оперативних втручань. Зміцнилася й діагностична база.

Жителям області профільні фахівці вкотре нагадують, що основним координатором обстеження є сімейний лікар. Крім того, у віддалені громади з минулого року виїжджають мобільні медичні бригади. Олександр Чепурний навів такі дані: майже у 85% обстежених людей виявлені різні патологічні нозології, що потребували ретельніших досліджень та лікування. Він запевнив, що подібні виїзди продовжаться й цього року, в тому числі з лікарями-онкологами.

Діагностика онкології, лікування та подальша реабілітація є безоплатними

3 683 мешканці Чернігівської області отримали безоплатне лікування онкології у 2023 році.

Усі види медичної допомоги для пацієнтів з онкологією є безоплатними, адже їх покриває Програма медичних гарантій. Серед послуг – діагностика, лікування включно з ліками, а також подальша реабілітація та паліативна допомога.

Перший, хто вчасно допоможе виявити онкозахворювання, – це сімейний лікар. Він створить електронне направлення на необхідні аналізи та обстеження.

На лікування онкозахворювань у 2024 році передбачено понад 6,3 млрд грн та понад 682 млн на раннє виявлення. У 2022 – понад 6,5 млрд та майже 525 млн відповідно: тобто, фіксується збільшення фінансування раннього виявлення раку, адже раннє виявлення сприяє одужанню. Національна служба здоров’я України сплачує медзакладам за лікування раку за ринковими тарифами:

  • хіміотерапія дорослих – майже 36 тис. грн, дітей – понад 130 тис.;

  • радіологічна терапія – понад 51 тис. грн;

  • лікування онкогематологічних захворювань у дорослих – понад 61 тис., у дітей – майже 224 тис.

1. Діагностика онкозахворювання.

Для раннього виявлення онкології в Програмі медичних гарантій є шість досліджень: усі вони безоплатні. Це мамографія та колоноскопія, які рекомендовано проходити регулярно пацієнтам у віці 40+. А також гастроскопія, бронхоскопія, цистоскопія та гістероскопія, які мають бути регулярними для пацієнтів 50+ років.

У 2023 році за Програмою медичних гарантій, мамографію у Чернігівській області зробили 13 060 українок, гістероскопію – 808 людей, гастроскопію – 9 460, колоноскопію – 3 056, цистоскопію – 1 122, бронхоскопію – 583 особи.

Пацієнтові з підозрою на онкологію гарантується безоплатна діагностика в амбулаторних і стаціонарних умовах. Це лабораторні аналізи (аналіз крові, спинномозкової рідини тощо) та інструментальні дослідження (МРТ та КТ, зокрема з внутрішньовенним контрастуванням, рентген, УЗД та ін.).

Зробити аналізи та обстеження можна у багатопрофільних клінічних лікарнях або спеціалізованих онкозакладах. Адреси закладів можна дізнатися за номером контакт центру НСЗУ 16-77. Або за допомогою дашборда на сайті НСЗУ “Укладені договори про медичне обслуговування населення за програмою медичних гарантій” (розділ “Е-дані”/”Аналітичні панелі (Дашборди)”).

Електронне направлення – обов’язкова умова отримання спеціалізованої медичної допомоги при онкозахворюванні. Пацієнт може самостійно вибрати заклад, де отримувати послуги, незалежно від реєстрації чи фактичного перебування.

2. Лікування онкологічних та гематологічних захворювань.

Пацієнт із підтвердженим онкологічним діагнозом або гематологічним захворюванням має право на безоплатне хіміотерапевтичне та радіологічне лікування, а також на лікування методом еферентної терапії або з застосуванням аферезу клітин крові. Лікування може бути в амбулаторних або стаціонарних умовах та включає лабораторні й інструментальні дослідження, ліки, медичні вироби, витратні матеріали, інтенсивну терапію, кисневу підтримку, знеболення, анестезію.

Якщо в медзакладі є лінійний прискорювач, гамма-ніж або кібер-ніж, то променева терапія з цим обладнанням теж включена в безоплатні послуги.

Якщо пацієнту необхідне хірургічне втручання – воно безоплатне і покривається пакетом “Хірургічні операції дорослим та дітям у стаціонарних умовах”.

Торік у Чернігівській області хіміотерапевтичне лікування за Програмою медгарантій отримали 1 954 пацієнти. Радіологічне лікування – 1 353 особи. Лікування гематологічних та онкогематологічних захворювань отримали 806 людей.

3. Ліки.

Для лікування онкології пацієнти забезпечуються безоплатними ліками за кількома напрямами. Це ліки, які централізовано закуповує держава відповідно до Постанови Кабміну № 216 (від 7 березня 2022 р.). За розподіл ліків у регіонах відповідають обласні департаменти охорони здоров’я.

Також пацієнти у стаціонарі забезпечуються ліками з Національного переліку основних лікарських засобів. Перевірити, чи входять призначені препарати до Нацпереліку, можна у Постанові Уряду № 333 (від 25 березня 2009 р.), або в мобільному додатку “Ліки Контроль”.

Перелік наявних ліків медзаклади повинні публікувати на своїх сайтах та інформаційних стендах у приміщенні лікарні. Також перевірити наявність ліків у закладі можна за допомогою сервісу “Є-ліки”: https://eliky.in.ua/.

4. Супровід, реабілітація та паліативна допомога.

Коли пацієнт з онкологією досягає ремісії, йому гарантовано безоплатний супровід лікаря за Програмою медичних гарантій. Також у разі потреби лікар може направити пацієнта або на реабілітацію, або на отримання паліативної допомоги. Обидві послуги надаються як в амбулаторних, так і стаціонарних умовах.

За інформацією Чернігівської ОВА та Національної служби здоров'я України

Ще цікаві повідомлення

Не бажаєте прокоментувати?